Babiččiny pečené knedlíky
Pondělní Apetýt vám naservíruje netradiční recept – babiččiny pečené knedlíky. Jak na ně?
Připravte si:
- 1/4 litru mléka
- 1 vejce
- 1/3 kávové lžičky soli
- 2 dkg droždí
- trochu cukru
- hladkou mouku
Postup:
- Ve vlažném mléce s cukrem necháme vzejít droždí, přidáme vejce, sůl a hladkou mouku a vypracujeme tužší těsto.
- Po vykynutí utvoříme na vále asi 8 knedlíků a dáme je do rendlíku, který předem vymažeme tukem.
- Knedlíky mezi sebou potřeme rozpuštěným tukem, aby se nelepily.
- Necháme je ještě vykynout, potom zalejem asi do 2/3 vlažnou vodou, přikryjeme pokličkou a půl hodiny pečeme v troubě nebo při nižší teplotě pod pokličkou i na plotýnce.
- Podáváme je jako přílohu ke světlým omáčkám. Například ke smetanové s houbami nebo k omáčce z mladých kedluben.
Související
-
Sváteční švestková omáčka
Páteční Apetýt přináší starodávný recept, který se kdysi v nejchudších rodinách připravoval jen ze sušených švestek rozvařených ve vodě.
-
Carpaccio z červené řepy
Apetýt vám v dnešním receptu připomene, že červená řepa je výborným zdrojem vitamínů. Ovšem ne každý ji má ve svém jídelníčku rád.
-
Hrnková bábovka
Recept na vláčnou hrnkovou bábovku přináší Apetýt. Zaslali nám ho manželé Bohdálkovi z Bošovic.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.