Kdo byli tři mušketýři, kteří úspěšně narušovali nadvládu nacistů? Gestapo je přezdívalo tři králové

1. květen 2024

Řeč není o biblickém příběhu, ale o hrdinech protinacistického odboje za Protektorátu. Jmenovali se Josef Balabán, Josef Mašín a Václav Morávek.

Před válkou byli příslušníky československé armády a po okupaci země vytvořili odbojovou skupinu. Zaměřili se na získávání zpravodajských informací, diverzní akce a sabotáže.

Klíčovou spojkou pro ně byl vysoce postavený nacista, který byl však dvojitý agent a dodával odboji informace. Skupina se nijak oficiálně nejmenovala, mezi sebou si občas říkali tři mušketýři. Protože ale byli téměř nepolapitelní, dalo jim gestapo přezdívku tři králové.

Ve svých aktivitách byli úspěšní několik let, postupně však gestapo dopadlo Balabána i Mašína. Na svobodě zůstal pouze Morávek a prchal před gestapem jako fantom. Jednou se dokonce spustil z okna po drátu rádiové antény a uřízl si při tom prst. Nakonec však přesile podlehl i on.

Václav Morávek zemřel při přestřelce v okolí Prašného mostu 21. března 1942. Skončil tak poslední ze tří králů, kteří v Čechách několik let úspěšně narušovali nadvládu nacistických okupantů.

autor: Jan Herget
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.