VIDEO: Nalaďte se s námi na folklór! Podívejte se na koncert tří rozhlasových těles. Zahrál BROLN, PLS i OĽUN

3. listopad 2023

První listopadový pátek patřil v Besedním domě koncertu, který připomněl 100. výročí zahájení rozhlasového vysílání na našem území a také jeho folklórní vysílání. Na jednom pódiu se představily hned tři orchestry, které svého času zaštiťoval Československý rozhlas, a které formovaly folklórní hnutí u nás.

V Besedním domě v Brně zahrál Plzeňský lidový soubor pod vedením dirigenta Dalibora Bárty, z Bratislavy přijel Orchester ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu s primášem Janem Kružliakem ml. a nechyběl ani Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů s uměleckým vedoucím Petrem Varmužou.

Každé těleso s sebou přivezlo pěvecké a instrumentální sólisty. Česko-moravsko-slovenskou hudební pospolitost podtrhli také tři moderátoři večera: slovenská redaktorka Miroslava Záhumenská, Michaela Vondráčková z plzeňského studia Českého rozhlasu a hudební dramaturg Českého rozhlasu Brno Jaroslav Kneisl.

Podívejte se na videozáznam a užijte si společný koncert tří rozhlasových pilířů lidové hudby!

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.