Upečte kynutý česnekový koláč od Jany Jankůjové a návštěva nebude chtít odejít

Slaný kynutý koláč s výraznou vůní a chutí česneku. Na povrchu lehce křupavý, uvnitř božsky kyprý. Recept pro všechny milovníky pečeného, slaného a česnekového upekla Jana Jankůjová z Olomouce. Kdo miluje česnek, neodolá. Budete ho chtít dělat každý týden. A když přijde návštěva, bude se ptát: „Máte zase ten česnekový koláč?“

Ingredience
  • Na těsto:
  • 750 g hladké mouky
  • 1 dcl oleje
  • 5 dcl mléka
  • 1 čajovou lžičku cukru do toho mléka
  • 50 g droždí
  • 2 špetky soli
  •  
  • Na náplň:
  • 1 hera nebo máslo
  • 3 žloutky
  • 1 čajová lžička soli
  • 14 stroužků lisovaného česneku (podle chuti a ostrosti česneku lze dát i víc)
  •  
  • Na posypání:
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce sušených bylinek

Postup

Nejdříve si připravíme kvásek. Dáme lehce ohřát mléko s cukrem a rozdrobíme tam droždí. Lehce promícháme, aby se rozpustil cukr, a necháme droždí dělat svoji práci.

Do mísy nasypeme mouku, přidáme lžíci soli a promícháme. Potom přilijeme olej a vykynutý kvásek.

Vše důkladně prohněteme v robotu pomocí hnětacího háku, až se těsto nebude lepit na stěny. S těstem se pak krásně pracuje.

Bochánek těsta přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo kynout na půl hodiny.

Mezitím si připravíme si náplň. Prolisujeme česnek. V kastrůlku na mírném plamenu rozpustíme máslo, aby získalo konzistenci povoleného másla. Pak stáhneme z plotýnky a vmícháme do lžičku soli, propasírovaný česnek a žloutky.

Když vykynuté těsto zdvojnásobí objem, přendáme ho na pomoučený vál a nožem rozdělíme na čtyři stejné díly.

Z každého dílu vyválíme placku asi 40 x 30 cm a tenkou zhruba půl centimetru. Placku potřeme náplní (oddělíme si asi jednu lžíci náplně na finální potření koláče) a každý díl zarolujeme.

Dáme na plech vyložený pečicím papírem, mezi každou roládou necháme mezeru širokou asi půl centimetru. Ten se později vyplní tím, jak těsto nakyne. Potřeme zbytkem česnekové náplně a posypeme směsí soli a sušených bylinek.

Necháme ještě 10 minut na plechu dokynout. Mezitím rozehřejeme troubu.

Nakynuté roládky těsta prořízneme hranou obracečky na trojúhelníkové kousky. Jako bychom na ně svrchu chtěli vytvořit zmijovitý vzor. Prokrojíme až na plech, ale těsto neoddělujeme.

Pečeme na 180 ℃ zhruba 35 minut dozlatova.

Jana Jankůjová

Recept má asi od roku 1998 od kolegyně, která ji tento koláč nabídla. Jelikož je paní Jana milovnice česneku, moc ji chutnal. Přiznává, že napoprvé se jí moc nepovedl, ale časem ho vypilovala. Každá návštěva se na něj u ní doma těší. Proto se přihlásila do naší soutěže.

Na uvítanou upekla tvarohové šátečky a udělala i jednohubky s výbornou ředkvičkovou pomazánkou. U pečení bylo veselo a talíř na fotku jsme si šli dokonce půjčit k sousedce, která paní Jankůjové fandí.

Patrik Rozehnal a Jana Jankůjová
autoři: Patrik Rozehnal , djo